Azınlıkça Dergisi
Sayı:39
Ağustos 2008
Evren Dede
Daha önce Sayın Elçin Macar göstermişti kitabı, fakat alıp okumak bugünlere nasipmiş. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından yayımlanan “Avrupa Birliği Ülkelerinde Din-Devlet İlişkisi” adlı kitaptan bahsediyorum sizlere. Ali Köse ve Talip Küçükcan’ın editörlüğünde hazırlanan kitapta AB’ye üye devletlerdeki din-devlet ilişkileri konunun uzmanlarınca masaya yatırılmış. Kitapta bu çerçevede Yunanistan bölümü de yer alıyor. Profesör Haralambos Papastathis’in yazdığı Yunanistan’da din-devlet ilişkisini anlatan çalışma oldukça ilgi çekici. Yazıda sadece Ortodoks Hristiyan inancının değil diğer inançların da devletle olan ilişkisi değerlendirilmiş. Tabiî doğal olarak Müslümanlara da yer verilmiş bu bağlamda.
Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti’nin 17.05.2006 gün ve 1208/4 sayılı kararıyla basılan bahse konu kitapta yer alan Yunanistan’daki Müslümanlar ile ilgili kısımdan size bir bölüm aktarmak isterim:
“Bugün Batı Trakya’da 120.000 dolayında Müslüman azınlık yaşamaktadır. Bunlar üç etnik gruptan oluşmaktadır: Türkler, Pomaklar ve Çingeneler.” (s.292)
“Pomaklar Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki sınır bölgesinde yaşamakta ve giderek Türk kültür ve dilini benimsemektedirler. Çingeneler ise tüm Trakya’ya yayılmışlarıdr. Kendi dillerini ve Türkçe’nin bir şivesini konuşurlar.” (s.292)
Daha önce ABTTF de aynı şekilde Avrupa Komisyonu adına Gross’un hazırladığı Bozcaada ve Gökçeada raporunda yer alan “Türk, Pomak ve Çingene” ifadelerini beğendiğini açıklamıştı. Fakat bir farkla, ABTTF’nin Türkçe açıklamasında Gross’un Batı Trakya’daki azınlığı “Türk” olarak adlandırdığı şeklinde yansıtmışlardı haberi, çarpıtarak ve tahrif ederek ve bunu zafer olarak göstererek. Anlaşılan gerek ABTTF olsun gerek Türkiye Diyanet Vakfı olsun iş Batı Trakya’ya mesaj vermek olduğunda azınlığı sadece “Türk” olarak tanımlarken, iş bilimsel ve dışarıya yönelik olduğunda azınlığı “Türk, Pomak ve Çingene” olarak tanımlamayı daha uygun buluyorlar.
Ne dersiniz bizim kafatasçılara iş düştü anlaşılan. Hemen Pomak Derneği üyelerine yaptıkları gibi Türk Diyanet Vakfı’nın 17.05.2006 gün ve 1208/4 sayılı kararına imza atarak bu kitabın yayınlanmasına onay veren zatı muhteremlerin de kimlik bilgilerini ortaya döksünler. Son tahlilde vatana hizmette sınır yoktur.
0 yorum:
Yorum Gönder