Erkân kürkü

Azınlıkça

Olayı çoğumuz gibi sonradan öğrendik. Kurban Bayramında Türkiye’den gelen heyete refakat eden Işık hanım, eşinin mezarında, arabasına Cumhuriyet gazetesinin sahibi Sezer Rıza’yı çağırmış, meslektaşı Halil Haki’ye iletilmek üzere demiş ki, “Söyle ona, kocam hakkında gazetesinde ileri geri yazı yazmasın, ayağını denk alsın, yoksa kara listeye soktururum!..”
Işık hanıma erkân kürkü yakışmış! Hem de çok...


Anket sonuçları

Geçenlerde Kappa araştırma şirketi Gümülcine’de bir anket yaptı. Anket sonuçlarının bir kısmı ilk olarak Hronos gazetesinde yayımlandı, ardından Trakya’nın Sesi’nde bir soru hariç tamamı yayımlandı. Atinalı şirketin 350 Türk ve 400 Rumla yaptığı anketin sonuçlarına bakınca Azınlıkla Çoğunluk arasındaki görüş ayrılıkları ve hemfikir oldukları noktalar hemen göze batıyor. Meselâ Rodop valisi Aris Yannakidis ile ilgili herkes hemfikir. Hristiyanların %67’si, Müslümanların da %50’si valiyi beğeniyor, destekliyor. Anket sonuçlarına göre en çok beğenilen ve desteklenen kişi Aris Yannakidis. Hem, PASOK’tan aday olarak seçilen valiyi sadece Pasokçular desteklemiyor. ND partizanları bile valiyi destekliyor, üstelik Pasokçulardan daha yüksek bir oranda. Kendi partisinin taraftarlarının %58’i Yannakidis’i desteklerken, ND’lilerin %65’i, KKE taraftarlarının %56’sı ve Sinaspizmos taraftarlarının da %61’i valiyi beğeniyor, destekliyor. Pasokçulardan da çok diğer partiler Aris Yannakidis’te birleşiyor. Akla ziyan…
Anket sonuçları bir anlamda toplumun değer yargılarını ön plana çıkarmış. Partizanlığın son derece güçlü olduğu Batı Trakya’da, valinin diğer politikacılar karşısında bu kadar açık ara önde olmasının birçok nedeni olabilir. Üzerinde durmak lâzım. Fakat, bütün faktörler bir yana, köyleri ziyaret etmesi, insanlarla hoşbeş etmesi, hâl hatır sorması valinin bu kadar sevilmesinin en önemli nedeni. Ankette ismi geçmemesine rağmen vali yardımcısı Ahmet Hacıosman için de aynı şey geçerli. Eğer ankette ismi geçseydi, sanıyorum, Ahmet Hacıosman da benzer bir yüzde alırdı.
Anket sonuçlarından çıkarabildiğimiz bir başka sonuç da, Azınlığın, ND’den PASOK’a kaydığıdır. (PASOK: %52, ND: %18) Daha doğrusu, eski mevzisine geri döndüğüdür. Azınlıktaki bu karar değişikliği biraz erken gibi gözüküyor. ND milletvekili İlhan Ahmet ciddi bir kayba uğramazken, ND’nin bu kadar çabuk Azınlığı kaybetmesinin parti yetkilileri mutlaka yorumunu yapmalı. İlhan Ahmet’in iki sene daha, kişisel çabalarıyla, tek başına ND’yi ayakta tutması zor.



Altın Kız



Başarılara, birinciliklere, o kadar hasretiz ki! Hep hayal etmişimdir, Yunanistan’ın en ünlü kalp cerrahının, en iyi savcısının, en meşhur şarkıcısının, en büyük yazarının, en saygın profesörünün, en bilge avukatının, en büyük sporcusunun ve nice başka mesleklerde en iyilerin hep bizden olduğunu.
Gün gelir, devran döner, yetişen genç nesil, mesleklerinin en iyileri olur elbet. Yıldızların ışık saçtığı dönemler gelir elbet.
*
Gizem’le ilk olarak Selânik’te tanışmıştım. Annesiyle birlikte, geçen sene, bizim evde misafir etmiştik onları. O zaman 15 yaşındaydı Gizem, PAOK’a kaydını yaptırmaya gelmişti annesiyle. Çok da önemsememiştim Gizem’in PAOK’a kaydını açıkçası. Bir gün Yunanistan’ın en başarılı yüzücüsü olacağını, bizden birisinin, bu kadar çabuk, en iyisi olacağını, nereden bilebilirdim ki!.. Ne demişler, gün gelir, devran döner. Ne de güzel söylemişler.
*
Selâniğin PAOK takımında yüzücü olan Gizem, 17-21 Mart tarihleri arasında Almanya’nın Bad Bergzaben kasabasında yapılan yüzme yarışlarına katıldı. Avrupa ülkeleriyle beraber ABD, Çin, Japonya ve Rusya’nın yüzücülerinin de iştirak ettiği yüzme yarışlarında, 2 altın, 1 gümüş ve katılan 800 yüzücünün içinde en başarılı yüzücü unvanını elde etti. Sadece Yunanistan’ın değil, Avrupa’nın en iyi yüzücüsü oldu.
Gizem için bu madalyalar ilk değil. Daha önce de bir sürü birincilik kazandı. Almanya’daki yarışma vesilesiyle ayrıca kutlamak istedim Gizem’i. Ve söylemek istedim, azınlığın bağrından çıkan Gizem’in başarısıyla, başarılarıyla hepimiz gurur duyuyoruz. Gizem 16 yaşında bir genç kız ve bize, başarılara hasret Azınlığa, ışık saçıyor. Yıldızın hep ışık saçsın Gizem.




Azınlıkça Dergisi


Sayı 21


Mart 2006

0 yorum:


Free Blogspot Templates by Isnaini Dot Com and Supercar Pictures. Powered by Blogger